Forumtheater
Agusto boal

Forumtheater

Boal

Forumtheater is één van de theatervormen van Theatre of the Oppressed die is ontwikkeld door theatermaker en politicus Augusto Boal (Brazilië, 1931-2009). Boal begon in de jaren ’50 te experimenteren met publieksparticipatie. Zijn uitgangspunt was: waarom zou je naar iets kijken waarvan de afloop je niet bevalt, als je het niet mag veranderen? Overal ter wereld worden inmiddels zijn technieken ingezet; overal waar maatschappelijke kwesties en mensontwikkeling een rol spelen.

Hoe werkt een Forumtheatervoorstelling? 

Een Forumtheatervoorstelling wordt twee keer gespeeld. De eerste keer spelen acteurs een leuke én herkenbare voorstelling. Het loopt niet goed af met de hoofdpersoon. De tweede keer speelt het publiek de hoofdrol. Een werkelijk democratisch proces gaat van start: de toeschouwers worden deelnemers. Hierdoor ontstaat er niet alleen een dialoog tussen de voorstellingsbegeleider en het publiek, en de spelers en het publiek, maar ook tussen het publiek onderling!
Als zij denkt: “Hé, dat zou ik anders doen!” mag zij “STOP!” roepen. Om de beurt mag de zaal oplossingen uitproberen voor het probleem van de hoofdpersoon. Oordeel speelt geen rol, alleen de vraag ‘wat werkt goed, en wat minder?’ staat centraal. Meerdere oplossingen kunnen mogelijk blijken. Onder zorgvuldige begeleiding gaat het publiek met elkaar op een boeiende reis om ervoor te zorgen dat de voorstelling beter afloopt.

Maatwerk

Een forumvoorstelling wordt door Anne Nusselder op maat gemaakt voor een specifieke doelgroep met een bepaald vraagstuk of dilemma. Ze neemt diepte-interviews af en doet aanvullend onderzoek. De hoofdpersoon van de voorstelling belichaamt vervolgens deze doelgroep; er is herkenning. Het publiek krijgt in het theater een uitdagende en leuke oefensituatie voor de werkelijkheid.

Anne heeft diverse gelaagde leuke voorstellingen in haar aanbod, die zichzelf hebben bewezen. Maar ook hierbinnen kan zij maatwerk leveren: elke bestaande voorstelling kan worden aangepast aan de actuele problematiek, niveau en beleving van de doelgroep.

Daarnaast maakt Anne graag nieuwe voorstellingen op maat over maatschappelijke of sociale vraagstukken. Neemt u vooral vrijblijvend contact op.

Achtergrond Anne Forumtheater

Anne volgde de volledige Forumtheateropleiding bij Ien van Nieuwenhuijzen, wie is opgeleid door Boal zelf. Deze opleiding vulde zij aan met trainingen bij Formaat in Rotterdam. Anne gebruikt nu al jaren Forumtheater in diverse maatschappelijke vraagstukken. Zij neemt diepte-interviews af, schrijft, regisseert, acteert en begeleidt de voorstellingen. Dit doet zij voor haar eigen voorstellingen, maar ook voor voorstellingen van collega theatermakers.
Veel werkte zij met deze methodiek in het basisonderwijs en op alle niveaus van het voortgezet onderwijs voor leerlingen, ouders en docenten met thema’s als (digitaal) pesten, wij/zij verhoudingen, sexting en diversiteit. Ook werkte zij eerder mee aan projecten met thema’s als zingeving bij psychiatrische patiënten en over leiderschap en seksuele intimidatie bij officieren van de Politie.
Daarnaast geeft zij trainingen in het gebruik van de Forumtheater binnen het eigen werkveld aan trainers, psychologen, maatschappelijk werkers en (theater)docenten. Anne werkt samen met diverse professionele acteurs en actrices.